fallback

Леки понижения на европейските пазари

Спадът в цената на петрола донесе негативен ефект за акциите на петролните компании

19:45 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

По-голямата част от европейските акции се понижиха в петък, въпреки че отбелязаните спадове не бяха големи. Данните за потребителското доверие в САЩ, които излязоха съгласно очакванията, внесоха успокоение на пазара и някои от позициите наваксаха част от загубите си, отбелязани по-рано през деня.

На червено към момента преминава и американската сесия след отбелязаните силни ръстове в четвъртък.

Петролът прекъсна днес няколкодневното си покачване, благодарение на което беше достигнал седеммесечен връх. Спадът дойде след информацията за рекордно понижение на промишленото производство в еврозоната (-21,6% за април на годишна база). Цените на фючърсите с доставка през юли се понижиха с над един процент до 71,87 долара за барел.

Поевтиняването на петрола донесе негативен ефект за акциите на петролните компании, като тези на френската Total например регистрираха най-голямото дневно понижение в рамките на индекса CAC40. Самият индикатор падна с 0,26% до 3326 пункта.

Поевтиняха книжата и на BP и BHP Billiton, а британският FTSE 100 затвори на „червено“ с 0,45 на сто до 4442 пункта. В Германия DAX 30 се понижи с 0,74 на сто до равнище от 5069 пункта.

Паневропейският Dow Jones Stoxx 600 намали стойността си с 0,2 на сто до 214,35 пункта. Това е първият спад на индикатора от три дни насам, като в момента той е с 38% над нивото си от месец март, откогато инвеститорите започнаха да се надяват, че икономиката скоро ще започне да се възстановява.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:41 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още