fallback

Щатските индекси стартират със спад след вчерашните повишения

Инвеститорите пренебрегнаха добрата новина, че доверието на американските потребители се увеличава за четвърти пореден месец през юни

17:51 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските борси отстъпиха в началото на днешната сесия, водени от силните понижения на добивните, технологичните и енергийните книжа. Инвеститорите предпочетоха да приберат своите печалби, след като индексите достигнаха седеммесечен връх в четвъртък.

Индексът на 30-те най-големи компании на борсата в Ню Йорк Dow Jones IA губи 0,3% от стойността си до 8744,01 пункта в първия час на търговията. Най-старият борсов индикатор достигна най-високото си ниво за последните седем месеца в края на вчерашната сесия.

Индексът, обединяващ всички компании, търгувани на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, се понижава още по-силно – с 1,4% до 1835,80 пункта, след като вчера напредна до осеммесечен връх. Широкият S&P 500, който включва компании и от двете борси, губи 0,7% до 938,79 пункта. Той се е повишил с близо 40% от 12-годишното си дъно, отчетено на 9 март

Инвеститорите пренебрегнаха добрата новина, че доверието на американските потребители се увеличава за четвърти пореден месец през юни. Индексът на потребителското доверие на Мичиганския университет достига 69 пункта през юни спрямо 68,7 пункта за май.

Това е най-високата стойност на показателя за последните девет месеца. Предварителните данни на Мичиганския университет се оказаха малко по-лоши от пазарните очаквания за ръст от индикатора до 69,5 пункта.

Икономическите данни от днес показаха още, че цените на вносните стоки се увеличават с 1,3% на месечна база през май. Това е третото поредно месечно повишение и най-силното за последната близо една година. То е подхранено в най-голяма степен от скока в цената на петрола от 8,3% в рамките на разглеждания месец. Анкетирани икономисти очакваха подобно увеличение на индекса, след като през април цените на вноса скочиха с 1,2 на сто.

В същото време цените на износа са се увеличили с 0,6% през май спрямо месечен ръст от 0,4% отчетен за предишния месец. Оценката на потребителите за текущото им финансово състояние също се повиши и достигна най-високата си стойност от септември миналата година досега..

По-рано днес стана ясно, че инвестиционната компания BlackRock се е съгласила да закупи звеното за управление на активи BGI на британската банка Barclays. Сделката на стойност 13,5 млрд. щатски долара ще направи BlackRock най-голямото дружество за управление на активи в света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:05 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още