fallback

Кредитирането в Китай се удвоява, индустрията набира скорост

Китайското правителство успешно противодейства на свиването на износа чрез огромния пакет за стимулиране на икономиката

10:58 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Новото кредитиране в Китай се удвои за последната година, докато индустриалното производство и продажбите на дребно се повишиха повече от очакваното. Това загатва, че ефектът от гоемите правителствени разходи започва да се разпространява в останалите сектори на икономиката, предаде Bloomberg.

Новите заеми достигат близо 665 млрд. китайски юана (97 млрд. долара) през май спрямо 319 млрд. юана преди една година. Данните допълниха новината от вчера, че инвестициите във фиксирани активи се увеличават с една трета през първите пет месеца на годината.

В същото време стойността на продукцията на индустриалния сектор се увеличава с 8,9% на годишна база през май, а продажбите на веригите за търговия на дребно скочат с 15,2 на сто. Най-добре се представя автомобилния сектор, чиято продукция нараства с 29% на годишна база през май.

Данните на китайската статистическа служба се оказаха доста по-добри от очакванията на анкетирани икономисти за ръст на индустриалното производство от 7,7 на сто. Най-силно се увеличава производството на цимент и стоманени изделия, докато производството на електричество намалява.

Брутният вътрешен продукт на Китай се увеличи с 6,1% на годишна база за първите три месеца на годината, но някои икономисти подозират, че цифрите разкрасяват реалното състояние на икономиката. Пазарни анализатори очакват ръст на БВП от 7,5% за цялата 2009 година, показва проучване на Bloomberg.

Китайското правителство засега успешно противодейства на свиването на износа, който е основен двигател на растежа в страната. Някои анализатори очакват бързо възстановяване на икономиката, благодарение на огромния пакет за стимулиране на икономиката на стойност над половин трилион щатски долара.

Силните темпове, с които се увеличава кредитирането в Китай, пораждат и тревоги, че делът на лошите кредити в портфолиото на банките може да се увеличи силно. Не е изключено и цените на активите да нараснат значително и по този начин да се надуе балон на пазара на стоки и финансови активи.

Широкият паричен агрегат M2, който е измерител на паричното предлагане в Китай, се увеличава с 25,7% на годишна база през май. Данните на Китайската централна банка разкриха рекорден годишен ръст на паричната маса в размер на 26% през април, което засилва тревогите от появата на инфлация в страната.

Един щатски долар се разменя срещу 6,8338 китайски юана днес, след като валутната двойка приключи вчерашната сесия на ниво от 6,8348 юана за един долар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още