fallback

Цената на петрола остава над 72 долара

От началото на тази седмица петролните фючърси с доставка през юли поскъпват с 5,6% на борсата в Ню Йорк

09:36 | 12.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола се понижава в часовете на днешната електронна търговия на борсите в Лондон и Ню Йорк, но все пак остава над нивото от 72 долара за барел. В четвъртък цената на черното злато стигна най-високото си ниво за последните близо осем месеца, след като Международната агенция за енергията повиши своите очаквания за потреблението през тази година.

Агенцията коригира нагоре своята прогноза за потреблението на петрол за първи път за последните десет месеца и вече очаква световното дневно потребление ще се увеличи със 120 хил. барела до 83,3 млн. барела дневно, предаде Bloomberg.

В сравнение с миналата година потреблението на петрол може да намалее с 2,9% в световен мащаб. Това би се превърнало в най-силното понижение на потреблението от петролната криза през 80-те години на миналия век досега. Предишната прогноза на агенцията от май предвиждаше малко по-силен спад от 3% на годишна база.

Американският лек суров петрол поевтинява с 0,3% до 72,47 долара за барел в часовете на електронната търговия на борсата в Ню Йорк. В края на вчерашната сесия котировките се повишиха с 1,35 долара, или 1,9%, до 72,68 долара за барел. Това е най-високото ниво на затваряне от 20 октомври миналата година.

От началото на тази седмица петролните фючърси с доставка през юли поскъпват с 5,6%. За това допринесоха също така и данните за неочаквания спад в петролните резерви в САЩ, както и нарастването на инвестициите в Китай и на продажбите на дребно в САЩ.

Брентът поевтинява с 0,5% до 71,43 долара за барел в електронната търговия на петролната борса в Лондон. Петролните фючърси поскъпнаха с 99 цента вчера, или 1,4%, до 71,79 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:18 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още