fallback

Световната банка рязко занижи прогнозата си за спада на икономиките

В същото време от МВФ вече очакват по-силен ръст през 2010 от прогнозирания през април

21:26 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд завиши прогнозата си за възстановяването на световната икономика до ръст от 2,4 на сто за 2010 г., а в същото време Световната банка публикува по-лоша от предходната оценка за 2009 г., съобщи Wall Street Journal.

Прогнозите на двете международни финансови институции показват колко е трудно да се предвиди какъв курс ще поеме икономиката в условията на най-лошата рецесия от 30-те години на миналия век насам.

Докато от фонда се доверяват на ролята на правителствените стимули за насърчаване на растежа, президентът на Световната банка Робърт Зелик смята, че сега страните трябва да се фокусират върху възстановяването на финансовите си системи.

Двете прогнози са направени в навечерието на срещата на Г-7 тази седмица, на която ще обсъждат следващите стъпки за справяне с кризата.

През април фондът прогнозира ръст на световната икономика през 2010 г. от 1,9%.

Очакванията на Световната банка пък са световната икономика да се свие "близо 3%", според официално публикуваната оценка. През март финансовата институция смяташе, че свиването ще е с „едва“ 1,75%. По думите на Зелик въпреки че има сигнали за забавяне на рецесията в богатите страни, развиващите се нации отчитат спад на износа, на преводите на средства от емигранти за семействата им и на чуждестранните инвестиции.

През април оценката на МВФ беше, че световната икономика ще се свие с 1,3% през 2009 г.

Прогнозите на фонда и на Световната банка не са пряко сравними, тъй като двете институции използват различен подход при оценяването, припомня WSJ.

Според Зелик световният икономически спад идва на "вълни". При първата вълна финансовата криза засегна САЩ и Европа. Вследствие на „пресъхването“ на пазарите на богатите страни, втора вълна удари развиващите се държави. Сега трета вълна оказва неблагоприятен ефект върху финансовите институции в тези страни, което може да предизвика четвърта вълна, която още повече да подкопае финансовите институции в САЩ и Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:20 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още