fallback

БВП на Русия с 9,8 на сто спад през първото тримесечие

Понижението се дължи на спада на индустриалното производство и на неуспеха на правителството да стимулира икономиката

20:22 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Руската икономика се е свила през първото тримесечие най-силно от 15 години насам. Понижението се дължи на спада на индустриалното производство и на неуспеха на правителството да стимулира икономиката с пакета мерки на стойност 3 трлн. рубли (97 млрд. долара), пише Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната се е понижил с 9,8 на сто на годишна база спрямо ръст от 1,2 на сто през предходното тримесечие. Предварителните оценки, публикувани на 15 май, бяха за свиване на икономиката с 9,5 на сто.

“Правителството може да е принудено да обезцени още рублата, за да насърчи износителите, както и да харчи пакета стимули по-агресивно”, коментират експерти. На икономиката е натежал и спадът в сектора на имотите.

Най-големият световен доставчик на енергийни суровини изпада в първата си рецесия от десет години, тъй като световният икономически спад намалява търсенето на суровини, а компаниите трудно намират финансиране. Пакетът мерки на правителството не успя да увеличи банковото кредитиране, въпреки че централната банка намали основната лихва три пъти от април насам.

Според някои анализатори продължително възстановяване на руската икономика не е възможно преди втората половина на следващата година.

През първото тримесечие производството в промишлеността е намаляло с 23,5 на сто спрямо ръст от 6,6 на сто година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:45 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още