fallback

Състоянието на щатските домакинства намаляло с 1,3 трлн. долара

Това е седми пореден спад и с него богатството на домакинствата намалява общо с близо 14 трлн. долара

19:25 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Чистото състояние на щатските домакинства е намаляло с 1,3 трлн. долара през първото тримесечие. Това е седми пореден спад и с него богатството на домакинствата намалява общо с близо 14 трлн. долара, показват данни на Федералния резерв, цитирани от MarketWatch.

Показателят намалява с 9,9% на годишна база през първите три месеца на годината до 50,4 млрд. долара – най-ниското ниво от над 4 години.

Чистото състояние на домакинствата, което се изчислява, като от активите се извадят пасивите, е достигнало връх от 64,4 млрд. долара през пролетта на 2007 г., като оттогава домакинствата са загубили 22% от състоянието си. По-голямата част от загубата е реализирана през четвъртото тримесечие на 2008 г., когато домакинствата са обеднели с 4,9 трлн. долара.

Домакинствата и бизнесът са намалили неизплатените си задължения. Общата задлъжнялост на частния сектор се е понижила с 0,4% на годишна база през тримесечието, което е първият път, когато този индикатор намалява, откакто Федералният резерв е започнал да води тази статистика през 1952 г.

Активите на домакинствата са намалели с 1,4 трлн. долара през тримесечието, като в това се включва загуба на стойност 448 млрд. долара от недвижимите им имоти и на 1 трлн долара от акции на компании, взаимни и пенсионни фондове.

Пасивите на домакинствата са отчели спад на стойността си със 114 млрд. долара, тъй като потребителите са намалили дълговете си с 1,1% на годишна база. Задълженията по кредитни карти са намалели с 3,5% на годишна база, което е най-голям спад от 1980 г. насам.

Разполагаемите лични доходи са нараснали с 5,4% на годишна база през тримесечието до 10,8 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:27 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още