fallback

Добрите икономически данни подкрепиха щатските борси

Основните борсови индекси се повишават с близо 1% след добрите данни за молбите за помощи при безработица и продажбите на дребно

17:51 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските борси започнаха днешната сесия с повишения, благодарение на поскъпването на книжата от потребителския и енергийния сектор. За това помогнаха новите икономически данни за спада на молбите за помощи при безработица, както и нарастването на продажбите на дребно.

Цената на петрола продължи да гравитира около нивото от 72 долара за барел – най-високото от началото на тази година. Това се отрази благоприятно на енергийните компании, които се наредиха сред най-печелившите дружества в началото на търговията. Към 17:55 ч. българско време американският лек суров петрол се търгува срещу 72,35 долара за барел.

Dow Jones IA се увеличава с 0,9% до 8814,22 пункта един час след старта на сесията. По-широкият S&P 500, който обединява компании от нюйоркската борса и Nasdaq, добавя 0,9% до 947,68 пункта. Технологичният индекс Nasdaq също расте с 0,9% до 1868,34 пункта.

Продажбите на веригите за търговия на дребно в САЩ отчетоха ръст от 0,5% през май, което е първото увеличение за последните три месеца. По този начин продажбите на дребно регистрират общо три месечни повишения от началото на годината, което загатва, че икономическата криза в САЩ може би е започнала да отслабва.

Отделни данни на Министерството на труда показаха, че новите молби за социални помощи при безработица намаляват за трета поредна седмица и отчитат спад от 24 хил. за седмицата до 6-ти юни. В същото време броят на трайно безработните лица отбеляза нов рекорд и достига 6,8 млн. души. Това показва, че безработните хора трудно намират нова работа, защото компаниите не са склонни да започнат да наемат служители на този етап.

Тревогите, че силното поевтиняване на държавните облигации и поскъпването на петрола могат да застрашат икономическото възстановяване, доминираха сред инвеститорите в САЩ вчера. Основните индекси завършиха сесията на отрицателна територия след разочароващия завършек на аукциона за продажба на десетгодишни американски облигации.

Тяхната доходност наближи психологическото ниво от 4% което показва, че инвеститорите изискват по-голямо възнаграждение в замяна на това, че купуват американски облигации. Това означава, че американското правителство ще трябва да плаща по-голяма лихва на своите кредитори, затова че финансира своите разходи с техните пари.

По-късно днес ще се състои още един аукцион за продажбата на 30-годишни държавни ценни книжа на обща стойност 11 млрд. долара.

Днес бяха оповестени и данните за бизнес запасите в САЩ през април. Те намаляват за осми пореден месец, главно благодарение на спада при запасите от моторни превозни средства и резервни части. Трайното намаляване на стоковите запаси е знак, че компаниите може да увеличат покупките на стоки през следващите месеци.

Стойността на складовите запаси на производителите и веригите за търговия на едро и дребно намалява с 1,1% на месечна база през април. Анкетирани анализатори очакваха, че бизнес запасите ще намалеят с 1% през април, след като се свиха с 1,3% на месечна база през март и с 1,4% през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:51 | 11.06.09 г.
fallback
Още от Свят виж още