fallback

Украинската Нафтогаз с дългове около 10 млрд. долара

Основна причина за критичното състояние на Нафтогаз е неплащането в пълен размер за потребения газ в страната и ниската му цена

18:00 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовото състояние на „Нафтогаз Украйна” е критично, е заявил днес президентът на страната Виктор Юшченко на съвещание относно проблемите на държавната газова компания, която изпитва сериозни трудности за плащането на руския газ, което пък застрашава и доставките за Европа. Юшченко е съобщил, че задълженията на Нафтогаз към кредиторите към 1 април са били 9,7 млрд. долара, а само 3 месеца по-рано – 7,4 млрд. долара, предаде РИА Новости.

Украинският президент е изтъкнал като основна причина за критичното състояние на Нафтогаз неплащането в пълен размер за потребения газ в страната, а също и ниските тарифи на природния газ за вътрешните потребители.

Според изнесените данни потребеният от населението газ е платен 95%, газът, който се плаща от местните бюджети – 97%, а синьото гориво, плащано от държавния бюджет – 75%. Най-големите длъжници на Нафтогаз обаче са топлофикационните дружества в страната, които са платили едва около половината от задълженията си.

В тази връзка украинският президент е подчертал, че трябва да се подобри финансовата дисциплина между бюджетните организации.

По думите на Юшченко, цитиран от украинската агенция Униан, сегашните вътрешни цени не покриват дори себестойността на услугата по доставяне на газ, а печалба държавната фирма изобщо няма. Той е изтъкнал още, че е необходимо да се повишат тарифите, по които вътрешните потребители плащат на Нафтогаз, тъй като те представляват само около 60% от себестойността на доставяния газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:46 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още