fallback

Рубини: Значението на долара като резервна валута ще намалява

Икономистът смята, че световната икономика ще остане слаба и през следващите две години, а възстановяването ще бъде бавно

17:13 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ролята на щатския долар като основно средство за разплащане в световен мащаб може да се влоши значително за сметка на нарастващото значение на конкурентни валути. Това е заявил известният професор по икономика Нуриел Рубини по време на лекция в Атина, цитиран от Bloomberg.

Неговото име стана нарицателно с това, че той успя да предвиди икономическата криза, която започна със спукването на ипотечния балон в САЩ през 2007 г. Икономистът допълва, че американските власти не бива да разчитат на силен икономически възход и да се успокояват, че това ще им помогне да възстановят своите финанси.

Според него световната икономика ще остане слаба и през следващите две години и ще отчете ръст от 1% в САЩ през 2010 г. и стагнация в Япония и Европа. Възстановяването ще бъде бавно и анемично, предупреди още Рубини. Той допълни, че оптимизмът на финансовите пазари изпреварва реалното развитие на икономиката.

Все пак доларът няма изведнъж да изгуби статута си на резервна валута, но значението му значително ще намалее във времето. Лидерите на развиващите се икономики, в това число Бразилия, Русия, Индия и Китай, вече се опитаха да оспорят функцията на щатската валута като основно разменно средство.

Те пожелаха тя да бъде заменена от кошница от валути, или суверенна валута, за да не може САЩ да се възползва от ролята на щатския долар. Лидерите на тези държави намекнаха, че ще заменят своите доларови активи, защото непрекъснато нарастващият държавен дефицит на САЩ застрашава стабилността на валутата в бъдеще, а съответно и техните вложения.

Само Китай държи американски облигации за около 744 млрд. долара, като стойността на всички финансови активи деноминирани в долари възлиза на 2 трлн. долара.

Централната банка на Русия обяви през тази седмица, че може да ограничи инвестициите си в американски правителствени облигации. Малко преди това Китай заяви подобни намерения. През март гуверньорът на Китайската народна банка настоя да се отнеме статутът на щатския долар на резервна валута, но западните държави пренебрегнаха предложението му.

Промяната в статуса на долара би довела до нарастване на доходността на американските държавни облигации и би подкопала лидерското място на страната в световната икономика. Доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ вече скочи до 3,9% през тази седмица спрямо 2,2% през януари. Това означава, че американското правителство ще плаща повече на инвеститорите, за да може да продаде облигации, с които да финансира своите разходи.

От началото на тази година щатският долар поевтинява с 0,2% спрямо еврото и с над 10% спрямо британската лира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:35 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още