fallback

Nikkei 225 скочи над 10 хил. пункта за пръв път от октомври

Азиатските пазари постигнаха минимални ръстове днес

13:19 | 11.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските индекси приключиха днешната сесия с разнопосочни движения, след като част от инвеститорите предпочетоха да приберат печалбите, реализирани по време на вчерашната силна сесия. Силните повишения при добивните и енергийните компании успяха да неутрализират частично разпродажбите в останалите сектори. Причина за тяхното поскъпване стана цената на петрола, която достигна най-високото си ниво за тази година, както и новината за нарастването на инвестициите в Китай.

Индексът MSCI Asia Pacific, който следи 12 борсови пазара в региона, днес се повишава с 0,4% до 104,98 пункта, след като в сряда скочи с 2,4%. Показателят се е удвоил спрямо петгодишното дъно на 9-ти март, в резултат на което пазарната оценка на включените в него компании е 1,5 пъти по-голяма от тяхната счетоводна стойност. Това е най-високото ниво на коефициента P/B на MSCI Asia Pacific за последните седем месеца.

На фондовата борса в Токио Nikkei 225 скочи над психологическото ниво от 10 хил. пункта, което не се е случвало от началото на октомври миналата година. Причина за това станаха последните данни за брутния вътрешен продукт на страната, които показаха, че икономиката се е свила по-малко от предварителните оценки.

Стойността на произведените в Япония стоки и услуги намалява с 3,8% на тримесечна база през януари–март, което е равносилно на годишен спад от 14,2%. Предишните изчисления на японската статистическа служба показаха спад от 4% в рамките на тримесечието и 15,2% спрямо същия период на миналата година.

Пазарните анализатори очакваха, че окончателните данни ще потвърдят тази стойност. По-добрите данни помогнаха на по-широкия индекс Topix да завърши с ръст от 0,4%. Въпреки корекцията обаче, годишният икономически спад на Япония си остава най-силния откакто статистиката започва да се води през 1955 г.

В крайна сметка Nikkei 225 завърши сесията с минимално понижение от 0,1% до 9981,33 пункта, след като инвеститорите предпочетоха да приберат част от своите печалби. Акциите на финансовите компании станаха обект на разпродажба в последните часове на търговията.

Компаниите в състава на Nikkei 225 се нареждат сред едни от най-скъпите в света, защото пазарната им оценка е близо 43 пъти по-висока от очакваната им печалба за тази фискална година. Стойността на коефициента forward P/E достигна 42,5, което е най-високото ниво за последния месец, по данни на Bloomberg. От началото на юни Nikkei 225 вече се увеличава с близо 5 на сто.

Основният китайски индекс CSI 300 се понижи с 0,9% до 2961,63 пункта, а по-широкият Shanghai Composite се понижи с 0,7% до 2797,32 пункта. Причина за това станаха данните за рекордния спад от 26% на китайския износ през май. Положителното салдо на страната се свива с една трета до 13,4 млрд. щатски долара. Пониженията бяха ограничени от новината, че бизнес инвестициите в страната се увеличават значително през първите пет месеца на тази година.

Борсовите индекси в тихоокеанския регион завършиха сесията с разнопосочни движения. Австралийският S&P/ASX 200 добави 0,6% до 4047 пункта след като стана ясно, че през май са били съкратени много по-малко работни места от очакваното. Безработицата в страната достига 5,7%, което е рекордно ниво за последните пет години.

В Нова Зеландия NZX 50 отчете спад от 1,1% до 2796,54 пункта. Централната банка взе решение да остави основната лихва на ниво от 2,5% и съобщи, че икономиката на страната ще остане в затруднено положение поради поскъпването на местната валута.

С ръст приключиха борсовите пазари в Тайван, Южна Корея и Тайланд, докато тези в Индия и Сингапур отстъпиха. Сесията в Хонконг завърши почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:15 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още