fallback

Фед: Рецесията отхлабва своята хватка

В някои региони на САЩ вече се наблюдават подобрени очаквания за бизнес активността, смятат от централната банка

22:08 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Резкият спад на американската икономика е забавил своята скорост в началото на лятото, а изгледите пред бизнес активността се подобряват. Това дава поредните аргументи в ръцете на онези, които смятат, че най-тежката част от рецесията вече е отминала.

Изследването на Федералния резерв, известно като Бежова книга, показва, че в пет от общо 12-те региона, които се проучват от централната банка, низходящият икономически тренд показва сигнали на обръщане на посоката, предава АР.

В допълнение към това в няколко от регионите е отчетено подобряване на очакванията за бизнес активността през следващите месеци, макар да не се очаква значително увеличение до края на настоящата година. Според анализатори докладът на Фед показва стабилизиране на икономиката, но на ниски нива.

Стабилизиране на ситуацията се наблюдава почти на всички фронтове, попадащи в изследването – от производството и потребителските разходи до жилищния сектор. Въпреки това обаче анализаторите са единодушни, че икономиката на САЩ остава в незавидно положение.

Това се видя и от публикуваните по-рано днес данни за търговския баланс на страната, който показа, че износът на САЩ е паднал на най-ниските си нива за последните три години. На фона на тези новини борсовите индекси на американския пазар се оцветиха в червено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:00 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още