fallback

Русия обяви, че ще намалява портфейла си от американски облигации

Едва седмица след като Китай обяви, че ще намалява зависимостта си от долара, същото направиха и руснаците

19:21 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Русия обяви, че вероятно ще ограничи инвестициите си в американски правителствени облигации. Това се случва едва около седмица, след като Китай обяви подобни намерения, макар вчера властите в Пекин да заявиха, че не търсят алтернативи за подменяне на долара.

Общият валутен резерв на Русия възлиза на около 401 млрд. долара. Към момента Русия разполага с американски държавни облигации на стойност около 140 млрд. долара. Според вицепрезидента на руската Централна банка Алексей Улюкаев вероятно част от тях ще бъдат преструктурирани в облигации, емитирани от Международния валутен фонд.

В края на миналия месец руският финансов министър Кудрин обяви, че страната ще инвестира около 10 млрд. долара от резервите си в облигации на МВФ. Вчера пък управляващият директор на фонда Доминик-Строс Кан съобщи, че Китай възнамерява да вложи в такива инструменти 50 млрд. долара.

Причината за безпокойството на Русия и Китай е огромният бюджетен дефицит на САЩ, който се очаква да възлезе на 1,75 трлн. долара за периода септември 2008 – септември 2009 година. За предходния период отрицателното салдо беше близо 4 пъти по-ниско, като възлезе на 455 млрд. долара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:46 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още