fallback

Фед неспособен да покрие собствените си изисквания?

Според специалисти, ако централната банка се подложи на одит, то тя би трябвало да бъде затворена

18:51 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Балансът на американския Федерален резерв е излязъл от контрол до такава степен, че ако централната банка бъде посложена на рутинна процедура по одит, то тя трябва да бъде затворена, смята Джим Грант, редактор на Grant's Interest Rate Observer.

Със собствен капитал от 45 млрд. долара и активи на стойност 2,1 трлн. долара, централната банка не би могла да издържи на нормалните изисквания, на които биват подлагани останалите финансови институции.

„В случай, че инспекторите на Фед разгледат документацията на централната банка, без да виждат на кого е тя, и трябва да решат дали тя има капацитет да оцелее с количеството на кредитите си, то институцията би била затворена“, смята Грант, цитиран от CNBC.

„Фед е точно толкова ниско капитализиран, колкото и Citicorp (банка, която бе затворена от регулаторните органи)“, заявява Грант.

Специалистът отправя обвинения към Фед за начина, по който институцията се опитва да се бори с кризата и смята, че лихвеният процент не бива да бъде на стойности около нулата. Освен това според него е редно да се подкрепи законопроектът за одит на Фед, който в момента се намира в Конгреса.

„Смятам, че нулевият лихвен процент е грешка за почти всяка икономика“, казва Грант и добавя, че Фед подхранва разрушителен експеримент по отношение на моралния риск. Причината за това е, че „лихвените проценти са светофарите за пазарната икономика, а в момента навсякъде свети зелено“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:54 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още