fallback

Американската държава се превърна в основен акционер на Citigroup

Сделката по рекапитализиране на банката с 58 млрд. долара вече е факт

18:16 | 10.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската банка Citigroup финализира сделката си по увеличение на капитала с правителството на страната и американските данъкоплатци вече са най-големият акционер в банката. Това стана след окончателното осъществяване на финансова операция, която налива в Citigroup 58 млрд. долара.

Целейки увеличаване на пазарната капитализация, Citigroup разкри сделка, в резултат на която правителството ще може да конвертира преференциални акции за до 25 млрд. долара срещу други видове финансови инструменти. Очаква се в резултат на всички предвидени операции банката да увеличи капитала си с обикновени акции на стойност 58 млрд. долара до 30 юли.

Сделката, която поставя цена на конвертиране от 3,25 долара за една обикновена акция, трябваше да бъде приключена през април, но разговорите с правителството се проточиха. Сега става ясно, че Citigroup ще конвертира преференциалните книжа на правителството в друг вид финансови инструменти. Освен това ще бъде организиран аукцион за преференциални книжа, предава MarketWatch.

Като следствие от всички операции се очаква делът на настоящите акционери да се свие на около 75 на сто от настоящата си стойност. Правителството пък ще притежава общо 36 на сто от акциите на Citigroup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:22 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още