fallback

Финансови министри отхвърлиха идеята за по-толерантни правила в еврозоната

Според еврокомисаря по монетарните въпроси правилата сега са достатъчно гъвкави

12:19 | 09.06.09 г.

Финансови министри от еврозоната отхвърлиха предложението на Франция за отхлабване на изискванията  за бюджетния дефицит, които са в основата на зоната с единна валута, пише Euobserver.

Еврокомисарят по монетарните въпроси Хоакин Алмуния смята, че Пактът за стабилност и растеж, чиито условия бяха облекчени през 2005 г, под натиск от френското и германското правителство – вече е достатъчно гъвкав, за да позволи необходимите разходи за стимулиране на икономиката.

Според Алмуния е важно правителствата да имат идея кога настоящите разходи ще спрат и кога мерките за подобряване на балансите ще започнат.

Настоящите прогнози на комисията са за завръщане към растеж в зоната до средата на 2010 г.

Миналата седмица френският министър на икономиката Кристин Лагард предложи настоящите правила, които позволяват бюджетният дефицит да надхвърля 3% от БВП за ограничен период от време и при изключително обстоятелства, да бъдат смекчени.

Дискусиите относно дефицита съвпадат с разглеждането на бюджетните политики от комисията и страните членки и с представянето на доклада на Международния валутен фонд, в който се казва, че моментът на икономическо възстановяване в еврозоната „е неясен”. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още