fallback

САЩ искат по-сериозни тестове на банките в Европа

Исканията на Белия дом обаче вероятно ще срещнат съпротивата на някои европейски финансови министри

10:32 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Администрацията на Белия дом иска европейските страни да подложат банките си на по-взискателни стрес тестове, за да е сигурно, че финансовите институции ще оцелеят при евентуално по-нататъшно влошаване на икономическите условия, съобщи Wall Street Journal.

Очаква се този въпрос да бъде обсъден от финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър по време на среща с колегите му от Г-8 тази седмица в Италия.

Някои от европейските финансови министри обаче вероятно ще се противопоставят на такова искане.

Франция очаква Гайтнър да окаже натиск по въпроса за стрес тестовете по време на срещата, въпреки че темата не е официално включена в програмата, пише WSJ, позовавайки се на представители на френското финансово министерство.

„Постоянно обменяме идеи с другите страни за това кое е проработило в собствената ни страна и кое – не и защо“, е заявил пред изданието говорителят на финансовото министерство на САЩ Андрю Уилямс.

Вследствие на стрес тестовете на щатските банки регулаторите в страната наредиха на 10 от „стресираните“ 19 банки да наберат общо близо 75 млрд. долара свеж капитал, което се оказа много по-малко от очакванията. Оттогава тестваните банки са реализирали или обявили продажба на акции за общо около 65 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още