fallback

Цената на петрола отново се покачва

Поевтиняването на долара и очакванията, че рецесията в САЩ ще приключи през тази година, помогнаха на цената да се придвижи нагоре

09:10 | 09.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола отново пое нагоре в часовете на днешната азиатска търговия, след като се понижаваше през предишните два дни. Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман заяви, че очаква край на рецесията в САЩ още в края на това лято, и по този начин вдъхна надежда, че потреблението на енергийни ресурси може да се увеличи по-късно през тази година.

Американският лек суров петрол поскъпва с 0,6% до 68,53 долара за барел по време на електронната търговия на петролната борса в Ню Йорк. Петролните фючърси поевтиняха с 0,5 на сто до 68,09 долара за барел в края на вчерашната сесия. Те са поскъпнали с над 50% от началото на тази година.

Междувременно еврото успя да поскъпне и да се отдалечи от едноседмичното дъно, което отбеляза спрямо щатския долар вчера. Поевтиняването на щатската валута също помогна на петролните котировки да поемат нагоре. През предишните два дни черното злато поевтиня в унисон със спадовете на фондовите пазари по целия свят и поскъпването на долара.

Петролните фючърси на Лондонската борса също поскъпват с 0,6% до 68,31 долара за барел. В понеделник котировките се понижиха с 0,4% до 68,10 долара за барел, след като в края на миналата седмица достигнаха най-високото си ниво за последните близо осем месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:26 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още