fallback

Dow Jones IA успя да излезе на положителна територия

Изказването на нобеловия лауреат по икономика Пол Кругмaн и поскъпването на финансовите книжа подкрепиха ръста на котировките в края на сесията

23:59 | 08.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американските индекси успяха да компенсират голяма част от своите понижения в края на днешната сесия, благодарение на поскъпването на книжата на финансовите компании. Акциите на Bank of America скочиха с 2%, а Wells Fargo и JPMorgan увеличиха пазарната си капитализация с близо 3%.

Инвеститорите очакват с нетърпение имената на американските банки, които ще получат възможност да изплатят своите задължения на държавата. Притесненията за финансовия сектор успяха да понижат щатските индекси в началото на днешната сесия.

Изказването на нобеловия лауреат по икономика Пол Кругмaн също подкрепи възходящите движения на котировките в края на сесията. Той очаква, че рецесията в САЩ ще приключи в края на това лято, а икономиката е започнала да се стабилизира, предаде Bloomberg.

Най-старият борсов индекс Dow Jones IA успя да изплува на положителна територия, след като се понижаваше с повече от 100 пункта през по-голямата част от сесията. Индексът добави минималните 0,02% до 8764,49 пункта.

За разлика от него, по-широкият S&P 500, както и технологичният Nasdaq Composite, се оцветиха в червено, водени от силните понижения при минните и транспортните компании. S&P 500 загуби 0,1% до 939,14 пункта, а Nasdaq Composite се понижи с 0,4% до 1842,40 пункта.

Доходността на десетгодишните държавни ценни книжа достигна рекордната за последните седем месеца стойност от 3,905%. Това означава, че инвеститорите изискват по-голяма доходност от американското правителство, за да финансират неговите разходи чрез покупките на държавни облигации.

Акциите на американските авиокомпании поевтиняха, след като Международната асоциация за въздушен транспорт прогнозира, че загубата на авиопревозвачите може да достигне 9 млрд. долара през тази година.

Върховният административен съд на САЩ реши да блокира временно продажбата на активите на Chrysler на италианската автомобилна компания Fiat. Причина за това станаха протестите на някои от най-големите кредитори на Chrysler, които смятат, че параметрите на сделката нарушават техните интереси.

В отбора на губещите се наредиха добивните и индустриалните компании като Alcoa и DuPont, чиито акции поевтиняха съответно с 1,5% и 2,6%. Книжата на McDonald's поевтиняха с близо 2%, въпреки че продажбите на компанията отчитат ръст от 5% през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:22 | 17.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още