fallback

Силният долар спря поскъпването на петрола

Американският лек суров петрол поевтиня за кратко с над 2%, след като цените на акциите тръгнаха надолу, а щатската валута продължи да напредва спрямо еврото

23:31 | 08.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Суровият петрол продължи да поевтинява за втори ден и последва движенията на индексите на световните фондови пазари. Поскъпването на щатския долар намали привлекателността на стоките като златото и петрола, чиято цена се определя в долари.

Американският лек суров петрол поевтиня с повече от 2,4% по време на днешната сесия, след като цените на акциите се придвижиха надолу, а щатската валута продължи да напредва спрямо еврото за втори ден.

В крайна сметка суровият петрол с доставка през юли поевтиня с 14 цента, или 0,2%, до 68,30 долара за барел на международната петролна борса в Ню Йорк. Петролните фючърси са поскъпнали с общо 53% от началото на тази година.

Щатският долар напредна с 0,6% спрямо единната валута до 1,3888 долара за едно евро спрямо курс от 1,3968 в края на миналата седмица. Котировките достигнаха 1,3806 долара за едно евро за кратко, което е най-високото ниво за последната седмица.

Петролните фючърси докоснаха седеммесечен максимум от 70,32 долара за барел в края на миналата седмица, след като докладът за заетостта на Министерството на труда в САЩ показа, че броят на съкратените работни места намалява значително през май.

Средната цена на суровия петрол може да достигне 61 долара за барел през последното тримесечие на годината, показват резултатите от проучване, направено от Bloomberg. За второто тримесечие пазарните анализатори очакват средна цена от 50 долара за барел.

Петролът тип „Брент” с доставка през юли поевтиня с 24 цента, или 0,4%, до 68,10 долара за барел. Петролните фючърси на борсата в Лондон поскъпнаха до 69,91 долара за барел на 5 юни, което е най-високото ниво за последните седем месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още