fallback

Върховният съд в САЩ решава съдбата на сделката между Chrysler и Fiat

Протестиращите кредитори на автомобилната компания искат сделката да бъде блокирана, защото не защитава техните интереси

22:54 | 08.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Администрацията на американския президент Барак Обама призова Върховния съд на САЩ да разреши на автомобилната компания Chrysler да продаде своите активи на италианската група Fiat още днес.

Противниците на продажбата, включително трите пенсионни фонда от Индиана, са поискали от съда да спре сделката, предаде Bloomberg. Според пенсионните фондове, които са сред най-големите кредитори на Chrysler, продажбата е несправедлива и не защитава техните интереси.

Протестиращите кредитори искат прехвърлянето на активите да бъде блокирано, докато Върховният съд реши дали да преразгледа тяхното обжалване. В същото време от Chrysler се опасяват, че отлагането на продажбата може да унищожи сделката с Fiat.

Пенсионните фондове от Индиана притежават 42,5 млн. долара от обезпечените кредити на Chrysler на стойност 6,9 млрд. долара. Според тях сделката с Fiat е злоупотреба с програмата за освобождаване от проблемните активи, която е предназначена за финансови институции, а не за автомобилни компании.

Крайният резултат от жалбата на кредиторите може да повлияе и върху процеса на реорганизация на General Motors, която планира подобна бърза разпродажба на своите най-добри активи.

Chrysler и General Motors са получили 25 млрд. долара финансова помощ от държавата и имат нужда от още поне 40 млрд. долара, за да завършат своето преструктуриране.

Продажбата ще се финансира с 2 млрд. долара от американските и канадските власти, които ще получат дял в капитала на новата компания редом с Fiat и работническия здравен фонд.

Ръководството на Chrysler заяви, че може да се стигне до ликвидация на компанията в случай, че продажбата не се осъществи. По този начин над 38 хил. работни места могат да бъдат закрити.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:22 | 02.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още