fallback

Исландия още по-дълбоко в рецесията

Правителството очаква икономиката да продължи да се свива и да се понижи с над 10 на сто тази година

17:38 | 08.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Исландия навлезе още по-дълбоко в рецесия през първото тримесечие на годината, когато икономиката се е свила с 3,9 на сто на годишна база, съобщи Ройтерс.

Спрямо четвъртото тримесечие на миналата година БВП на страната се е свил с 3,6 на сто. Годишният спад за четвъртото тримесечие е ревизиран до 1,5 на сто спрямо първоначално обявеното понижение с 1,3 на сто.

Правителството очаква икономиката да продължи да се свива и да се понижи с над 10 на сто тази година. До толкова се прогнозира да нарасне и безработицата, която преди разразяването на кризата в страната през октомври миналата година беше практически на нулева.

Предвид параметрите на финансовата криза на острова, данните за БВП не са чак толкова лоши, смята анализатор на Danske Bank.

За сравнение балтийските страни отчетоха много по-големи свивания на икономиките си, като БВП на Латвия се понижи с 18 на сто на годишна база през първите три месеца на годината.

За финансовия колапс на Исландия свидетелства в по-голяма степен бюджетният дефицит в размер на 6,9 на сто през първото тримесечие спрямо излишък от 5,5 на сто година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:12 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още