fallback

Газпром ще иска кредити за общо 10 млрд. долара

Към началото на 2009 г., Газпром вече има кредити на обща стойност 6,7 млрд. долара

10:49 | 08.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководството на Газпром предлага на акционерите си за утвърдят възможността концернът да вземе заеми на обща стойност до 10,5 млрд. долара, със срок до 5 години, пише вестник „Комерсант”, позовавайки се на информация от документите за предстоящото в края на месеца Общо събрание на акционерите на газовия монополист.

По-конкретно, предлага се Газпром да привлече финансови средства основно от държавни банки: от ВЭБ – до 6 млрд. долара, от „Сбербанк” и „Россельхозбанк” - до 1,5 млрд. долара от всяка, от БТБ – до 1 млрд. долара, и от дъщерната си „Газпромбанк” - до 500 млн. долара.

Относно условията на кредитиране ръководството на Газпром посочва, че пределният годишен лихвен процент ще бъде 15% за долари и евро, а за рубли – ставката на рефинансиране на Централната банка на страната плюс 3 процентни пункта.

Към началото на 2009 г. Газпром вече има кредити на обща стойност 6,7 млрд. долара, като най-големи са заемите от „Сбербанк” - за 724 млн. долара (10,25% годишна лихва, срок до 2010 г.) и за още 3 млрд. долара (при лихва от 10%, срок до 2014 т.).

Анализатори коментират, че посочените суми, предвидени да бъдат взети назаем, не е задължително да се вземат в пълен размер, тъй като част от тях представляват „презастраховка за непредвидени случаи”. А самите условия по кредитирането са „скъпи”, но е възможно да бъдат договорени и по-ниски лихвени ставки. С кредитните средства се предвижда основно да се финансира инвестиционната програма на концерна и да се рефинансират дългове.

Що се отнася за настоящата година, за първото тримесечие Газпром е погасил дългове на обща стойност 2,8 млрд. долара, за второто – 3,7 млрд. долара, за третото и четвърто тримесечие газовият гигант трябва да погаси съответно 1,33 млрд. долара и 3,77 млрд. долара, като е възможно част от средствата по кредитите да бъдат погасени предсрочно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:21 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още