fallback

Четири арабски страни се споразумяха за създаване на общ монетарен съвет

Въпреки оттеглянето на ОАЕ от плана за обща валута Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн и Катар показаха ангажираността си към него

10:35 | 08.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Четири страни от Персийския залив са подписали в неделя споразумение за създаване на общ монетарен съвет, което подготвя почвата за валутен съюз, съобщи АР.

Споразумението, подписано от Саудитска Арабия, Кувейт, Бахрейн и Катар, отразява усилията на страните да придвижат напред дълго отлагания монетарен съюз, въпреки че едва преди седмици Обединените арабски емирства (ОАЕ) оттеглиха подкрепата си за плана.

Оман обяви още през 2007 г., че няма да участва в споразумението, тъй като страната не била готова за присъединяване към плана за използване на единна валута, който включва и създаването на регионални монетарен регулатор и централна банка.

Оттеглянето на ОАЕ – втората по големина икономика в арабския свят, увеличи съмненията в осъществимостта на проекта и плановете за създаване на обща валута до 2010 г. Много анализатори вече бяха подложили на съмнение този срок, дори преди оттеглянето на ОАЕ, затова подписването на споразумението вчера явно е целяло да покаже ангажираността на страните от Персийския залив към плана, коментира АР.

Решението на ОАЕ да се оттегли беше разтълкувано от мнозина като политическа реакция на решението за седалище на регионалния монетарен съвет да бъде избрана столицата на Саудитска Арабия – Рияд. В Саудитска Арабия вече са разположени няколко институции на Съвета за сътрудничество в Персийския залив (Gulf Cooperation Council, GCC), а ОАЕ се опитва да си осигури по-голямо признание за растящата си значимост в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:02 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още