fallback

Авиопревозвачите в цял свят очакват загуба от общо 9 млрд. долара за 2009

Ревизираните прогнози за загубата на авиолиниите са близо двойно по-високи от пронозираните през март 4,7 млрд. долара

09:14 | 08.06.09 г.

Авиокомпаниите в цял свят ще отчетат загуба от общо 9 млрд. долара за 2009 г., като приходите се очаква да се свият с 80 млрд. долара спрямо година по-рано заради спад в търсенето на пътнически и товарни въздушни превози, показват данни на международната асоциация на авиопревозвачите IATA, цитирани от АР.

Ревизираните прогнози за загубата на авиолиниите са близо двойно по-високи от пронозираните през март 4,7 млрд. долара, сочи информация на IATA, която представлява 230 авиолинии от цял свят.

Въпреки признаците за край на рецесията от IATA казват, че индустрията е била сериозно засегната през първото тримесечие, когато 50 водещи авиолинии са отчели загуби за над 3 млрд. долара.

Приходите се очаква да се понижат с безпрецедентните 15 на сто спрямо година по-рано до 448 млрд. долара за тази година. Резултатите вероятно ще продължат да бъдат слаби и през 2010, коментират от асоциацията.

Според оценка на асоциацията пътническият превоз през 2009 г. ще намалее с 8% спрямо година по-рано до 2,06 млрд. пасажери. Преносът на товари пък ще се свие със 17 на сто.

Очаква се разходите за гориво в индустрията да намалеят с 59 млрд. долара, или с 36%, до 106 млрд. долара тази година, формирайки 23 на сто от оперативните разходи на компаниите.

От асоциацията твърдят, че превозвачите във всички региони се очаква да отчетат загуби, като най-сериозно засегнат ще е Азиатско-тихоокеанския регион заради рязкото забавяне на трите водещи пазара там – Япония, Китай и Индия. Загубите за авиолиниите в региона се очаква да са 3,3 млрд. долара – по-лоши от предишните прогнози за 1,7 млрд. долара, но по-добри в сравнение с 3,9 млрд. долара загуба за миналата година.

Превозвачите от Северна Америка се очаква да загубят 1 млрд. долара, което е по-добре в сравнение със загубите от 5,1 млрд. долара, понесени през 2008 г.

Въпреки силния трафик загубите за превозвачите от Близкия Изток ще достигнат 1,5 млрд. долара, тъй като центровете за междуконтинентални полети в региона са уязвими към рецесионните влияния в Европа и Азия.

Свитото търсене на висококласни услуги във всички водещи пазари ще донесе загуба от 1,8 млрд. долара за европейските авиолинии, казват от IATA.

Изпълнителният директор на асоциацията Джовани Бисиняни призова правителствата да избягват протекционистичните политики и преповтори апела си за по-голямата либерализация за поощряване на световната авиоиндустрия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:50 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още