fallback

Цената на петрола се удвои през последните четири месеца

Черното злато поскъпна за кратко до 70,32 долара за барел, което е нов седеммесечен максимум

23:36 | 05.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола успя да пробие за кратко нивото от 70 долара за барел по време на днешната търговия на петролната борса в Ню Йорк. Основна роля за това изиграха данните за заетостта в американската икономика през май, която отчете много по-малък спад от очакваното.

В крайна сметка котировките приключиха днешната сесия с минимално понижение, защото инвеститорите предпочетоха да приберат своите печалби натрупани през предишните дни.

Американският лек суров петрол с доставка през юли поевтиня с 37 цента, или 0,5%, до 68,44 долара за барел. В рамките на седмицата петролните фючърси са поскъпнали с 3,2%, или 2,13 долара за барел. На международната петролна борса в Лондон петролните фючърси поевтиняха с 0,63% до 68,28 долара за барел.

Инвестиционната банка Goldman Sachs смята, че петролът може да поскъпне до 85 долара за барел през тази година и 95 долара за барел през следващата. Прогнозата на Goldman Sachs също подкрепи възходящото движение на котировките в ранните часове на търговията.

Инвестиционната банка обяснява своите очаквания с действията на Организацията на страните износителки на петрол. От Goldman Sachs се опасяват, че ОПЕК няма да успее да увеличи производството достатъчно бързо, за да отговори на нарасналото потребление веднъж, след като икономиката започне да расте.

Именно надеждата, че икономиката ще започне да се възстановява през тази година, накара много инвеститори да изберат енергийните фючърси и стоките като форма на инвестиция. В същото време редица икономисти предупреждават, че цените на пазара изпреварват значително реалното развитие на икономиката.

Потреблението на петрол в САЩ са намира на най-ниското си ниво за последните десет година, предаде CNN. Въпреки това цената му се е удвоила в сравнение с дъното за тази година от 32,70 долара за барел, отчетено на 20 януари.

Значителното поевтиняване на щатската валута през последните шест седмици също стимулира поскъпването на петрола. От началото на май доларовият индекс, който изчислява стойността на щатската валута спрямо кошница от шест основни валути, се е понижил с 5,5%. В същото време цената на петрола е скочила с 22%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:15 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още