fallback

Rio Tinto поведе европейските индекси нагоре

Фондовите пазари на Стария континент постигнаха трето поредно седмично повишение благодарение на минния, финансовия и енергийния сектор

21:55 | 05.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Европа постигнаха трети пореден седмичен ръст благодарение на силното поскъпване на акциите от минния сектор, водени от миннодобивните гиганти Rio Tinto и BHP Biliton.

Изненадващо добрите данни за заетостта в неселскостопанските сектори на американската икономика също помогнаха на европейските индекси да удължат своето рали с още една седмица.

Отчетът на американското министерство на труда показа, че работодателите в САЩ са съкратили 345 хил. работни места през май, което се оказа много по-малко от пазарните очаквания.

Петъчната сесия бе печеливша и за представителите на финансовия и енергийния сектор, докато компаниите от хранителната промишленост се наредиха сред най-губещите за деня.

Регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 се повиши с 0,6% до 210,76 пункта. В рамките на седмицата борсовият измерител е добавил 1,2% към стойността си.

По този начин Dow Jones Stoxx 600 успя да се повиши през пет от последните шест седмици. Индексът е скочил с 33% спрямо многогодишното дъно на 9 март, по данни на Bloomberg.

Акциите на третата по големина миннодобивна компания в света Rio Tinto скочиха с над 10%, а тези на BHP Billiton с близо 7%. Причина за това стана споразумението между двете компании, което предвижда BHP Billiton да предостави на Rio Tinto 5,8 млрд. долара за основаването на съвместно звено за добив на руда в Австралия.

Инвеститорите одобриха решението на британско-австралийската компания Rio Tinto да се откаже от споразумението с китайския производител на алуминий Chinalco и да се спре на BHP Billiton като бизнес партньор.

В резултат на това книжата на добивните компании, включени в Dow Jones Stoxx 600, скочиха с повече от 5% и допринесоха в най-голяма степен за днешното увеличение на индекса.

Песимистичното изявление на президента на немската централна банка Аксел Вебер не успя да притесни инвеститорите във Франкфурт и немският индекс DAX приключи сесията с ръст от 0,2% до 5077,03 пункта. В рамките на седмицата индексът се е повишил с 2,8%.

Немската централна банка оповести днес своите икономически прогнози, които предвиждат икономически спад от 6,2% през тази година и стагнация през следващата. Очакванията на правителството са малко по-добри и предвиждат свиване на брутния вътрешен продукт с 6% през 2009 г. и ръст от 0,5% през 2010 г.

На фондовата борса в Париж CAC 40 добави 0,8% до 3339,05 пункта и приключи седмицата с ръст от 1,9%. В същото време швейцарският индекс Swiss Market се понижи с 0,4% до 5398,9 пункта, но все пак реализира седмичен ръст от 0,9%.

Най-силно завършиха индексите в Лондон, където FTSE 100 се повиши с 1,2% до 4438,56 пункта. Инвеститорите не се смутиха от разместванията в кабинета, които премиерът Гордън Браун направи, за да спаси от разпад правителството. В рамките на седмицата FTSE 100 се е повишил с 0,5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:00 | 19.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още