fallback

General Motors ще продаде Saturn на легендата от Наскар Роджър Пенске

Чрез продажбата на Saturn ще бъдат запазени над 13 хил. работни места и около 350 търговски представителства на Saturn в САЩ

20:19 | 05.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Автомобилният производител General Motors, който обяви фалит в началото на тази седмица, успя да намери купувач за своята автомобилна марка Saturn, която се нареди сред лошите активи на компанията.

Купувач ще бъде веригата за продажба на автомобили Penske Automotive Group, която е втората по големина автомобилна търговска асоциация в света. Нейн собственик е известният автомобилен състезател от Наскар Роджър Пенске, който в момента е част и от управленския екип на General Electric.

Сделката, която ще бъде финализирана през октомври, ще даде на компанията на Роджър Пенске всички права върху автомобилната марка с 19-годишна история.

General Motors ще продължи да произвежда само трите най-продавани модела на Saturn през следващите две години, след което ще преустанови окончателно производството на тази марка.

Чрез продажбата на Saturn ще бъдат запазени над 13 хил. работни места и около 350 търговски представителства на Saturn в страната, пише CNN. Дилърската мрежа на Saturn работи единствено с тази марка автомобили и поради това зависи изцяло от нейното оцеляване.

Автомобилите на Saturn се оценяват високо от потребителите в редица проучвания. Въпреки че продажбите отчитат рязък спад през тази година, Saturn се представя много по-добре от марките Buick и Cadillac. През миналата година Saturn се превърна в четвъртата по продажби марка на General Motors.

Роджър Пенске заяви, че е щастлив да се сдобие с клиентската база на Saturn, която наброява около 3,5 млн. души. Това ще е първата марка, която Penske Automotive Group придобива, освен че продава.

Продажбата на Saturn е част от стратегията на General Motors да се освободи от всички автомобилни марки, които не са част от ядрото в САЩ. Saturn, Hummer, Pontiac и Saab ще бъдат продадени или закрити в процеса на преструктуриране на компанията. 

В началото на тази седмица стана ясно, че емблематичната автомобилна марка Hummer ще бъде закупена от китайската компания Sichuan Tengzhong Heavy Industrial Machinery. Ръководството на компанията се надява General Motors да излезе отново на печалба през 2011 година благодарение на радикалното преструктуриране.

Акциите на Penske Automotive Group поскъпнаха с близо 3% до 15 долара за акция в средата на днешната борсова сесия. От началото на годината компанията е увеличила пазарната си капитализация с внушителните 96% до 1,38 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:02 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още