fallback

Продажбите на процесори ще намалеят с 21% през 2009 г.

Асоциацията на производителите на полупроводници очаква, че за цялата 2009 г. продажбите ще възлязат на около 200 млрд. долара

18:57 | 05.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Асоциацията на производителите на полупроводници очаква, че продажбите на процесори ще намалеят с 21,3% през тази година. Асоциацията е търговско сдружение на производителите на процесори, транзистори и диоди в САЩ.

Последната прогноза на асоциацията от ноември миналата година предвиждаше доста по-малък спад в размер на 5,6%. Новата полугодишна прогноза се базира на множество проучвания на маркетингови фирми направени през последните няколко месеца.

Икономическата криза се отрази тежко върху продажбите на микрочипове, в резултат на което цялата индустрия отчете много по-лоши финансови резултати през последните две тримесечия, предаде Wall Street Journal.

Причина за това стана глобалното свиване в потреблението на компютри, мобилни телефони, оборудване за автомобили и офиси.

Асоциацията на производителите на полупроводници очаква, че за цялата 2009 г. продажбите ще възлязат на малко под 200 млрд. долара, което е доста по-малко от прогнозираните през ноември близо 250 млрд. долара.

Прогнозите за 2010 и 2011 година също са много по-слаби и предвиждат приходи в размер на съответно 208 и 222 млрд. долара. Това се равнява на годишен ръст от 6,5 на сто през двете години.

Последните актуални данни показват, че продажбите на процесори са намалели с 25% на годишна база през април. На месечна база обаче те отчитат ръст от 6,4% до 15,6 млрд. долара, което се оказа повече от предварителните очаквания.

Членове на Асоциацията на производителите на полупроводници са някои от най-големите технологични компании в света, в това число Intel, AMD и IBM.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:11 | 18.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още