fallback

Щатските индекси се колебаят след данните за заетостта

Сред най-печелившите се наредиха акциите на компаниите от добивния, технологичния и транспортния сектор

18:09 | 05.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите в САЩ първоначално приветстваха данните за заетостта, които показаха, че работодателите са съкратили много по-малко работни места през май. В резултат на това индексите започнаха сесията с повишения. 

Малко след това обаче техният ентусиазъм се изпари и разпродажбите в енергийния и финансовия сектор смъкнаха основните индекси на отрицателна територия.

Час и половина след началото на борсовата сесия Dow Jones IA отново промени посоката на своето движение и се повишава с 0,4% до 8782,29 пункта. По-широкият S&P 500 се повишава с 0,2% до 944,60 пункта. Индексът, обединяващ всички компании на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, остава почти непроменен на ниво от 1851,68 пункта.

Новината за увеличаването на безработицата до 9,4% през май се отрази негативно и върху интереса на инвеститорите към американските държавни ценни книжа. В резултат на това доходността на десетгодишните държавни облигации скочи до 3,78%. Това означава, че държавата трябва да плаща повече, за да привлече средства чрез емитирането на облигации.

В самото начало на търговията котировките се устремиха нагоре, след като отчета за заетостта на Министерството на труда в САЩ показа, че за четвърти пореден месец броят на съкратените лица намалява. През май са били закрити общо 345 хил. работни места в неселскостопанските отрасли на икономиката. Това се оказа много по-малко от прогнозите на икономисти, които очакваха, че половин милион души са изгубили своята работа през май.

От друга страна данните за заетостта имаха мрачен оттенък, защото показаха, че нивото на безработица се е повишило до 9,4% от работната сила, което се оказа повече от очакванията на пазара. Икономистите смятаха, че безработицата ще се увеличи от 8,9% през април до 9,3% през май. Това показва, че местните компании все още не са готови да започнат да наемат служители и дори да ограничат съкращенията.

Сред най-печелившите се наредиха акциите на компаниите от добивния, технологичния и транспортния сектор поради значителното поскъпване на петрола и металите през последните дни. На обратния полюс застанаха компаниите от енергийния, финансовия и здравния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:10 | 05.06.09 г.
fallback
Още от Свят виж още