fallback

Rio Tinto развали сделката с китайската Chinalco

Британско-австралийската миннодобивна компания е подписала споразумение за взаимно сътрудничество с конкурента BHP Billiton

12:01 | 05.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Британско-австралийската миннодобивна компания Rio Tinto развали сделката за взаимно сътрудничество с китайската Chinalco в полза на конкурента BHP Billiton. 

Третата по големина добивна компания в света попадна в затруднено финансово положение, след като цените на металите се понижиха чувствително в началото на тази година. В резултат на това задълженията на Rio Tinto са увеличиха до близо 40 млрд. долара, пише BBC.

Rio Tinto и BHP Billiton са подписали споразумение за създаване на съвместно звено, в което всяка от компаниите ще притежава 50-процентен дял. Те ще комбинират операциите си за добив на желязна руда в Западна Австралия чрез споделянето на своята инфраструктура, която включва пристанища и железопътни линии.

Чрез своeто съвместно начинание Rio Tinto и BHP Billiton се надяват да спестят разходи за около 10 млрд. долара. За придобиването на 50% дял в новото звено BHP Billiton ще заплати на Rio Tintо близо 6 млрд. долара.

Китайската компания за производство на алуминий Chinalco бе разочарована от решението на Rio Tinto да отхвърли сделката. Тяхното сътрудничество би се превърнало в най-крупната китайска инвестиция в чуждестранна компания.

През февруари Chinalco предложи на Rio Tinto да се основе съвместна бизнес единица, в която китайската компания да налее 12,3 млрд. долара. Офертата предвиждаше още Rio Tinto да получи 7 млрд. долара от Chinalco срещу емисия от конвертируеми облигации.

Цените на стоките чувствително се повишиха оттогава, което е направило предложението на китайската компания неизгодно според анализатори. В момента Chinalco притежава 9% от капитала на Rio Tinto и се надяваше да удвои този дял чрез инвестирането на 19,5 млрд. долара.

Rio Tinto ще заплати на Chinalco обезщетение от 195 млн. долара поради развалянето на сделката.

Освен че ще си сътрудничи с BHP Billiton, Rio Tinto ще издаде права, с които цели да привлече над 15 млрд. долара. Ръководството на Chinalco заяви, че ще наблюдава внимателно сътрудничеството с BHP Billiton, както и емисията на нови права.

Книжата BHP Billiton и Rio Tinto скочиха с 10% след оповестяване на тяхното решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:32 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още