fallback

Шефът на кубинската централна банка напусна поста си

Според слуховете Франсиско Соберон не е бил съгласен с икономическите възгледи на новото правителство

10:49 | 05.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителят на централната банка на Куба е напуснал поста си, съобщи Ройтерс, позовавайки се на официално съобщение на правителството на страната.

Франсиско Соберон Валдес, който заемаше поста от близо 15 години и под чието ръководство беше създадена сегашната монетарна политика на острова, се оттегля незабавно.

Соберон е един от последните кадри от правителството на бившия кубински лидер Фидел Кастро, който се оттегли през февруари 2008 г. и предаде ръководството на страната на брат си Раул Кастро.

Оставката на Соберон идва в момент, когато ръководената от държавата икономика на страната е силно засегната от световната криза и от спад в приходите от туризъм и от износа на никел.

Соберон е заместен „по негово искане“ от Ернесто Медина, който е заемал поста президент на държавната банка International Finance Bank от 2003 г. насам.

Ройтерс цитира изказване на чуждестранен банкер, който развива дейност в Куба, според когото от Медина може да се очаква да следва политиката на Раул Кастро.

Оставката на Соберон е била очаквана в кубинските финансови среди от доста време, тъй като е имало слухове, че той е в конфликт с главните икономически съветници на новото правителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:48 | 05.06.09 г.
fallback
Още от Свят виж още