fallback

Южна Корея се размина на косъм с рецесията

Брутният вътрешен продукт на четвъртата по големи икономика в Азия се увеличава с 0,1% на тримесечна база за периода януари – март

10:44 | 05.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Икономиката на Южна Корея успя да отчете ръст през първото тримесечие, подобно на Китай, Индия и Австралия. Правителствените разходи и драстичните лихвени редукции помогнаха на страната да избегне рецесията, за разлика от Япония, Канада, Сингапур, САЩ, Германия, ФранцияВеликобритания и Италия.

Брутният вътрешен продукт на Южна Корея се увеличава с 0,1% на тримесечна база за периода януари – март, което съвпадна с предварителните прогнози на централната банка. В сравнение с първото тримесечие на миналата година икономиката на страната се е свила с 4,2 на сто, предаде Bloomberg.

Потребителските разходи успяват да се повишат благодарение на фискалните стимули на правителството и пониженията на основния лихвен процент. Централната банка съкрати основната лихва с 325 базисни пункта от октомври миналата година, за да стимулира кредитирането.

В същото време обезценката на местната валута с 18% спрямо щатския долар за последната година се отразява благоприятно върху конкурентоспособността на местните стоки и ограничава спада в износа.

Износът на стоки намалява с 3,4%, а инвестиционните разходи с 11,2% за разглежданото тримесечие. Правителствените разходи се увеличават с 3,7%, а тези на домакинствата с 0,4%.

Изчисленията на централната банка на Южна Корея показват, че икономиката би отчела спад от около 0,6% на тримесечна и 5,4% на годишна база без мерките за борба с кризата. Брутният вътрешен продукт на четвъртата по големи икономика в Азия отчете спад от 5,1% през последните три месеца на миналата година.

За цялата 2009 година се очаква икономически спад от 2,4%, след като през 2008 година брутният вътрешен продукт на страната отчете ръст от 2,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:31 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още