fallback

Intel ще придобие Wind River срещу 884 млн. долара

Това е второто голямо придобиване в технологичния сектор за тази седмица

18:07 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Най-големият производител на микропроцесори в света – американската корпорация Intel, ще придобие софтуерната компания Wind River срещу 884 млн. долара. Сделката ще бъде финализирана през следващите няколко месеца, съобщава Bloomberg.

Ръководството на Intel е предложило на Wind River да изкупи акциите на компанията на цена от 11,50 долара. Wind River произвежда различни оперативни системи, в това число за автомобили, самолети и мобилни телефони.

Процесорите на Intel присъстват в около 80% от персоналните компютри по целия свят. Чрез покупката на Wind River компанията се надява да навлезе в нови пазарни сегменти, в това число производството на процесори за телевизори и мобилни устройства.

Продажбите на Intel отчетоха спад от 26% за първото тримесечие на фискалната година, след като икономическата криза принуди много потребители и компании да ограничават своите разходи.

Оттогава Intel търси подходящи възможности за придобиване, чрез които да компенсира спада в своите приходи и да попълни пропуските в интелектуалната си собственост. Клиентската база и софтуерните продукти на Wind River са добро попадение, защото ще позволят на Intel да спечели нови договори за доставка.

След новината акциите на Wind River поскъпнаха с цели 44% до 11,54 долара за акция, а тези на Intel - с 0,9% до 16,08 долара за една акция. По този начин от началото на годината двете компании са увеличили пазарната си капитализация съответно с 27% и 10%.

Това е второто голямо придобиване в технологичния сектор за тази седмица. Малко по-рано компанията за съхранение на данни NetApp закупи Data Domain за 1,9 млрд. долара. Data Domain се занимава със съхранение на данни и възстановяване на системи след срив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още