fallback

Решават за инвестициите в „Набуко” до юли

ЕБВР се е съгласила да финансира 25% от стойността на проекта за газопровода

16:36 | 04.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Въпросът за инвестициите в проекта за газопровода „Набуко”, чиято проектна стойност е около 12 млрд. долара, ще бъде решен през първото полугодие, е заявил изпълнителният директор на „Набуко” Райнхард Мичек на икономическа конференция в Баку, съобщи агенция „Новости-Азербайджан".

По думите на Мичек „Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) се е съгласила да финансира 25% от стойността на проекта”. Освен това „обявено е началото на т.нар. процедура „открит сезон” и вече се получават заявки от различни страни”.

В София Райнхард Мичек отбеляза, че около 30% от инвестициите в Набуко ще бъдат осигурени от акционерите (собствен капитал), а останалите от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и търговски банки.

Преди дни изпълнителният директор на Булгаргаз (която е един от шестте акционера в „Набуко” - с равни дялове от по 16,67%) и член са Съвета на директорите на Енергийния холдинг Димитър Гоговов каза за Investor.bg, че „като се направи процедурата „открит сезон” и се види колко търговци ще заявят капацитет, ще се разбере газопроводът ще се построи ли, или не, и тогава ще се вземе окончателното решение за финансирането му”.

Мичек е посочил още в Баку, че „в момента се провежда синхронизация на законодателството по отношение на „Набуко” на страните участнички в проекта, което се предвижда да приключи до края на месеца”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 24.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още