fallback

Световната банка отпуска 6,5 млрд. долара на Турция

С част от средствата Турция ще може да създаде над 1,5 млн. нови работни места до края на 2011 г.

11:50 | 04.06.09 г.

Световната банка ще отпусне на Турция заем от 6,5 млрд. долара, като част от средствата ще бъдат използвани за създаване на нови работни места, пише Hurriyet Daily News.

С помощта на кредита и вътрешни реформи в областта на трудовия пазар Турция ще може да създаде над 1,5 млн. нови работни места до края на 2011 г., казват от банката.

По-рано банката отпусна 500 млн. долара на Турция, които да бъдат използвани със същата цел. Скоро институцията ще предостави също и техническа подкрепа на държавата.

При тези условия трудещите се трябва да бъдат по-добре защитени, казва от банката. Нерегистрираната заетост е един от основните проблеми на страната. Ако държавата успее да убеди трудещите се, които не са се регистрирали, да станат част от официалната работна сила, Турция може да постигне устойчив потенциал за икономически растеж, казват от банката.

Понастоящем само 20 на сто от население в трудоспособна възраст в Турция допринася за правителствения бюджет чрез внасяне на данъци върху дохода и плащания на социални осигуровки. Въпреки това чрез няколко основни мерки този процент може да бъда удвоен, смятат от банката.

Бързата урбанизация е в основата на растящата безработица, казват от Световната банка. Новите възможности за работа не успяват да поемат работната сила, която се оттегля от селското стопанство.

Реформата за насърчаване на заетостта трябва да включва „макроикономическа стабилност, развитие на бизнес среда, по-голяма гъвкавост на трудовия пазар и продуктивността”, казват от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:46 | 05.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още