fallback

Русия започва създаването на газова борса

Идеята за създаване на газова борса в Санкт Петербург беше оповестена още преди повече от година

16:41 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Предложение за създаването на газова борса в Русия ще бъде внесено официално за одобрение от руското правителство през следващата седмица, е съобщил министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко, цитиран от РИА Новости. По думите му Министерството на енергетиката вече е съгласувало с почти всички държавни ведомства проекта за газова борса.

Идеята за създаване на газова борса беше оповестена още преди повече от година, като тогава беше обявено, че Газпром заедно с дъщерната си Газпромбанк и Междурегионалната борса на нефтогазовия комплекс (МБНК) планират създаването в Санкт Петербург на най-голямата в Европа газова борса.

Днес руският енергиен министър е коментирал, че газовата борса към момента не е много актуална поради намаленото потребление на природен газ заради кризата и съответно липсата на необходимост от закупуването на допълнителни количества синьо гориво.

Обаче от друга страна, по думите на Шматко, участниците на пазара могат да бъдат привлечени към борсовата търговия заради перспективата за по-лесен достъп на независимите производители на газ до газопреносната система на Газпром.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:04 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още