fallback

Новата задача на ФБР – да следи как се харчат държавните помощи

Агенцията ще разследва как се ползват парите, наливани за стабилизиране на икономиката

11:45 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Американската разузнавателна агенция ФБР е получила нареждане да започне разследване на начините, по които се използват средствата, които държавата налива за стабилизиране на икономиката, предава CNBC.

Задачата на ФБР е заедно с останалите агенции в САЩ, които са компетентни по финансовите и икономическите въпроси, да разследва и предотврати измами с парите на данъкоплатците, заявява ръководителят на организацията Робърт Мюлер.

В реч по време на среща в Ню Йорк Мюлер е казал, че ФБР, Комисията по борси и ценни книжа (SEC) и финансови инспектори ще следят за начините, по които се използват получените от банките кредити по програмата TARP. Въпросната програма предвижда изкупуването на проблемни активи от Федералния резерв с цел повишаване ликвидността на финансовата система.

„С оглед залога на милиарди долари – използвани за програми като закупуване на проблемни активи, подобряване на инфраструктурата, здравеопазване, енергетика и образование, дори малък процент измами би довел до значителни загуби за данъкоплатците“, смята Мюлер.

По думите на шефа на ФБР към момента агенцията пренасочва ресурс към Ню Йорк, където са съсредоточени водещите финансови институции в страната и фондовата борса. Според него агенцията работи по над 1300 сигнала за измами, включително и по няколко пирамидални схеми.

В същото време ФБР разследвало и 580 случая на корпоративни измами, споделя още Мюлер. Виждането на специалиста е, че трябва да се отдели достатъчно ресурс за проследяване на парите по целия им път от държавата до попадането в икономиката, за да се попречи на измами и загуби на средства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:17 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още