fallback

Бахрейн продава дял от фондовата си борса

Миноритарният дял ще бъде продаден, за да се намали зависимостта от петрола и да се насърчи растежът

10:28 | 03.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Бахрейн – най-малката икономика от шестте страни в Съвета за сътрудничество в Персийския залив, планира да продаде дял от фондовата си борса като част от плана да намали зависимостта си от петрола и да насърчи икономическия растеж, съобщи Bloomberg.

„Ще предложим миноритарен дял, но достатъчно голям, за да привлечем международен инвеститор“, е заявил Закария Хейрес, зам.-изпълнителен директор на Борда за икономическо развитие на страната.

По думите му делът ще бъде продаден до първото тримесечие на следващата година.

Работата на борда, който е правителствена агенция, е да разшири ролята на частния сектор и да създаде работни места в условията на забавяне на растежа и спад на петролните приходи. Очаква се ръстът на икономиката на Бахрейн да се забави до между 2,5 и 3 на сто тази година, тъй като по-ниските цени на петрола и по-слабото потребителско търсене орязват инвестициите в региона.

Миналия месец от Международния валутен фонд прогнозираха, че икономическият растеж на страните от Близкия изток ще се свие наполовина тази година, тъй като БВП на трите най-големи износителя на петрол – Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Кувейт, ще се понижи заради поевтиняването на суровината и затегнатото кредитиране.

Бахрейн планира и разделянето на бензиностанциите на държавната компания Bahrain Petroleum Co. на частни компании. Освен това се предвижда да се отмени изискването чуждестранните работници, които кандидатстват за виза за престой, да бъдат подпомагани финансово от работодателя им.

Бахрейн, като малка страна, няма друг избор за насърчаване на растежа, освен да бъде отворен и да позволи на хората да правят бизнес по-лесно, коментира Хейрес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още