fallback

Спад на борсовите индекси в Европа

Търговията протече в тесни граници, като в крайна сметка мечките успяха да вземат превес

19:14 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в Европа отчетоха понижения в днешната сесия. Спадовете останаха ограничени, тъй като пазарът не успя да намери категорична посока след вчерашния ръст и новините около банкрута на General Motors. Регионалният индекс Dow Jones Stoxx 600 завърши сесията почти без промяна при 214 пункта.

Основните макроикономически новини на Стария континент днес бяха свързани с пазара на труда в еврозоната и икономиката на Швейцария. Данните на Евростат показаха, че безработицата в еврозоната е достигнала десетгодишен връх, а националната статистика на Швейцария потвърди, че страната се намира в рецесия.

Днес вниманието на пазарите отново бе приковано от банковия сектор, като повечето банки, които вчера успяха да повишат пазарната си капитализация, днес отстъпиха позиции. Книжата на HSBC поевтиняха с 3,1 на сто, а тези на Deutsche Bank – с 1,85 на сто. Акциите на Barclays пък поевтиняха с 10,1 на сто, след като стана ясно, че инвестиционният фонд на Абу Даби планира да продаде дела си от банката.

На обратни полюс застанаха компаниите от автомобилния сектор. След банкрута на GM, акциите на Volkswagen се изстреляха с 10,6 на сто, докато книжата на Porsche, Renault и BMW поскъпнаха в границите 2-3 на сто.

Основният индекс на борсата в Лондон FTSE 100 се понижи с 0,7 на сто до 4 477 пункта. Във Франция пък САС 40 падна с 0,05 на сто до 3 378 пункта. Въпреки новината за рецесията швейцарският индекс SMI напредна с 1,5 на сто, а пък в Германия DAX се вдигна минимално с 0,03 на сто.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:01 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още