fallback

Франция поиска ЕС да отхлаби изискванията за бюджетния дефицит в еврозоната

Според френския финансов министър приоритет трябва да има запазването и създаването на работни места

18:04 | 02.06.09 г.

Франция поиска Европейския съюз да отслаби изискванията за бюджетния дефицит в отговор на икономическата криза – ход, който би променил Пакта за стабилност и растеж на ЕС, отнасящ се до общата валута на блока, пише Euobserver.

„Трябва да помислим за специален подход към дълговете, които в момента се трупат в резултат на кризата”, каза френският министър на финансите Кристин Лагард пред Financial Times Deutschland.

„Нямам точен отговор относно това как трябва да действаме, но трябва да обсъдим нещата”, добави тя.

В момента държавите членки трябва да съблюдават строгите правила на пакта за стабилност и бюджетният им дефицит не трябва да превишава 3% от брутния вътрешен продукт. Много страни обаче нарушават това изискване.

За 2009 г. Европейската комисия прогнозира, че 13 от 16-те страни в еврозоната ще превишат допустимия праг и прикани държавите да се върнат отново към финансова дисциплина. . Дълговете в еврозоната ще достигнат 83,8 на сто от нейния брутен вътрешен продукт, очакват от комисията.

Еврокомисарят по монетарните въпроси Хоакин Алмуния се опасява, че смекчаването на критериите на еврозоната може да навреди на общата валута, тъй като по-големият дефицит има потенциала да понижи доверието в икономиката на еврозоната и оттам да пострада и валутата й.

Лагард поясни, че е поддръжник на „колективната дисциплина”, но отхвърля призивите на Европейската централна банка и ЕК за възприемане на стратегия за излизане от мащабните правителствени разходи.

По думите й мерките за стимулиране на икономиката ще покажат резултат едва от септември нататък и е твърде рано да се мисли за намаляване на дефицита. Вместо това приоритет трябва да бъде запазването на работните места и създаването на нови, подчерта министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:14 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още