fallback

JPMorgan си набави 5 млрд. долара чрез продажбата на акции

Втората по големина американска банка се подготвя да се изплати на държавата и да излезе от програмата за финансова стабилизация

16:50 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Втората по големина американска банка JPMorgan успя да привлече 5 млрд. долара чрез продажбата на нови обикновени акции, предаде Bloomberg. По този начин една от най-старите финансови компании в света се подготвя да се изплати на държавата и да излезе от програмата за финансова стабилизация.

Базираната в Ню Йорк финансова група е продала 142 млн. нови акции на цена от 35,25 долара за акция по време на вчерашната сесия. Това прави отстъпка от 2,4% спрямо цената на затваряне в понеделник от 36,11 долара за акция.

Регулаторните органи в САЩ задължиха големите финансови институции, които са получили помощ в рамките на програмата за финансова стабилизация, да докажат, че са в състояние да си набавят средства от капиталовите пазари, преди да получат правото да се изплатят на държавата.

JPMorgan бе една от деветте финансови институции, за които стрес тестова показа, че е добре капитализирана и няма нужда от увеличение на капитала. Въпреки това JPMorgan все още не е получила разрешение да върне 25-те млрд. долара, които дължи на данъкоплатците. Ръководството на банката се надява да се издължи до края на този месец.

Подобна стъпка предприе и конкурентната банка Morgan Stanley. Най-големият оператор на кредитни карти в САЩ American Express на свой ред успя да си набави 500 млн. долара чрез продажбата на акции.

За разлика от тях обаче, JPMorgan не е продавала нови акции от началото на тази година. Федералният резерв на САЩ съобщи, че банките ще трябва да демонстрират способност да си набавят средства от капиталовите пазари, преди да получат възможността да се изплатят на правителството.

Книжата на JPMorgan поевтиняват с близо 2% в началото на днешната борсов сесия в Ню Йорк до 35,43 долара за акция. За последните 12 месеца компанията е изгубила около 16% от пазарната си капитализация, която възлиза на 133 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:46 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още