fallback

Анализаторите очакват още по-мощен борсов ръст в Румъния

Стойността на основния индекс мина над 200-дневната пълзяща средна и може да ускори растежа, който донесе 80% за три месеца

10:04 | 02.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Пазарните анализатори, които поставят фокуса върху похватите на техническия анализ, очакват борсовото рали в Румъния от последните месеци да продължи и дори да набере още по-мощна сила. Причината за това е, че през последните две борсови сесии, основният индекс ВЕТ се намира над 200-дневната си пълзяща средна стойност.

Преминаване над това ниво се счита от техническите анализатори за силен сигнал за обръщане на тренда. Прогнозите са, че през следващите месеци ВЕТ може да премине във фаза на дългосрочен растеж, смятат специалисти, цитирани от Ziarul Financiar.

През последните две сесии ВЕТ трайно се настани над 200-периодната пълзяща средна, като до това се стигна след силен ръст от 80 на сто през последните три месеца. Едва преди три месеца и половина индексът се намираше на 60 на сто под въпросния показател, а сега е с 5-6 на сто над него.

„За мен 200-дневната пълзяща средна е най-важният показател, който може да даде сигнал за края на кризата. Когато индексът премине над нея, по принцип големите играчи приемат това за сигнал за влизане в пазара. Те обаче са и първите, които излизат, ако сигналът не се потвърди и индексът не успее да се задържи над показателя за период от няколко седмици“, смята Адриан Лупсан от Intercapital Invest.

Според него има голяма вероятност за дългосрочен борсов растеж, в случай че индексът ВЕТ остане над 200-дневната пълзяща средна за период от два-четири месеца.

Вчера ВЕТ постигна ръст от 3,4 на сто до 3 454,11 пункта и така индексът вече се движи с ръст от 20 на сто от началото на 2009 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:44 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още