fallback

Обама: Поставяме начало на нов General Motors

Държавата налива още 30 млрд. долара в компанията и се надява да я върне към живот, макар и далеч от предишния й блясък

22:56 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

„Краят на един стар General Motors и началото на нов General Motors“ – така американският президент Барак Обама коментира подаденото от автомобилния производител заявление за защита от фалит.

Фалитът на някога гордия автогигант, който спомогна за формирането на автомобилната култура на страната и изигра ролята за създаването на американската средна класа, е процес, за който президентът казва, че ще коства скъпо на американците, но в крайна сметка ще доведе до по-силна компания, способна да се съревновава през 21 век.

За момента обаче работниците се притесняват повече за своите работни места, след като GM обяви, че ще затвори фабриките си в редица американски щати.

По думите на Обама, цитирани от New York Times, той не би искал да се харчат повече пари на данъкоплатците, но това е нещо, което правителството трябва да направи, за да предотврати сътресения, които биха навредили на милиони хора.

„Ние сме в ролята на неволни акционери, тъй като това е единственият начин да помогнем на GM да успее“, казва президентът, като уверява, че правителствената помощ, заедно с болезненото преструктуриране, през което преминава групата, „ще даде на тази знакова американска компания шанс да се издигне отново“.

„Няма да се преструвам, че трудните времена са преминали“, казва Обама, като добавя, че тази жертва е необходима за бъдещите поколения.

В заявлението за фалит GM посочва, че има активи от 82,3 млрд. долара и дългове за 172,8 млрд. долара.

Фриц Хендерсън, изпълнителният директор на производителя, заявява, че фалитът и изкупуването на активи от компанията от правителството са единственият начин фирмата да се движи напред. В противен случай я очаква ликвидация.

„Няма друга продажба и дори други потенциални купувачи, сегашни или на хоризонта“, казва Хендерсън.

Компанията е била принудена да подаде заявлението от президента Обама, който вярва, че временната национализация на GM може да спаси поне малка част от нея, която да се превърне в по-малък по размер, но конкурентен производител на автомобили.

Обама се надява, че новата GM ще бъде по-малка и по-добре управлявана, а нейните автомобили – по-икономични.

Президентът е казал, че една много по-малка и преструктурирана компания може да генерира приходи дори при положение, че продажбите на нови автомобили останат на ниските нива от 10 млн. на година в САЩ и дори пазарният дял на GM да спадне под сегашните 20%.

За да се стигне дотам обаче, американските данъкоплатци трябва да инвестират още 30 млрд. долара в компанията наред с вече похарчените 20 млрд. долара. Само за да я поддържат платежоспособна. Все още остава отворен въпрос дали тези инвестиции някога ще бъдат възстановени, въпреки че президентът се показва оптимистично настроен и в същото време казва, че Вашингтон няма друг избор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:46 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още