fallback

Европейските акции с най-голям ръст от два месеца

Британския FTSE 100 се повиши с 2%, френският CAC 40 - с 3,1%, а германският DAX – с 4,1%

19:58 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Ралито на европейските борси доведе индекса Dow Jones Stoxx 600 до най-големия ръст за почти два месеца след редица прогнози, че най-лошото от глобалната рецесия е минало.

Акциите на BHP Billiton Ltd., най-голямата минна компания в света, се покачиха с 5,3%, след като китайското производство се увеличи за трети месец. Книжата на Total SA се повишиха за четвърти път за пет дни, след като суровият петрол достигна седеммесечен връх. Daimler AG се повиши с 8,4%.

Stoxx 600 отчете покачване от 2,8% до 214,09 пункта в 4:36 ч. в Лондон, което е най-резкият ръст от 2 април досега. Индексът затвори на най-високото си ниво от миналия ноември досега заради оптимизъм, че обещаните помощи от американското правителство на стойност от 12,8 трлн. долара ще помогнат да се сложи край на първата глобална рецесия от Втората световна война досега, пише Bloomberg.

Относно икономиката вече се „приближаваме до дъното“, казва Анди Линч от Schroder Investment Management Ltd. „Данните не са толкова ужасни, колкото бяха. Може да продължим да регистрираме този позитивен ръст при ценните книжа.“

Анализаторите от UBS AG обърнаха предпочитанията си в полза на европейските книжа в сравнение с американските за първи път от 2007 г. насам, като казаха, че американските акции изглеждат сравнително скъпи предвид факта, че разликите в печалбите между двата региона намаляват, пише изданието.

На всички работещи западноевропейски пазари националните индекси затвориха с повишения. Пазарите в Швейцария, Австрия, Норвегия, Дания, Ирландия, Люксембург и Исландия бяха затворени поради национални празници.

Британския FTSE 100 се повиши с 2%, френският CAC 40 -с 3,1%, а германският DAX – с 4,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още