fallback

Добрите икономически данни помогнаха на ралито на щатските индекси

Данните за производствения и строителния сектор помогнаха на инвеститорите да преглътнат новината за фалита на автомобилната компания General Motors

18:41 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Добрите данни за производствения и строителния сектор в САЩ помогнаха на инвеститорите да преглътнат новината за фалита на автомобилната компания General Motors. Индексите се повишават значително в ранните часове на първата юнска сесия след като стана ясно, че Cisco и Travelers ще заместят General Motors и Citigroup в състава на Dow Jones IA.

Индексът на 30-те най-големи борсови компании Dow Jones IA се повишава с 2,4% до 8701,52 пункта два часа след началото на търговията. По-широкият S&P 500 добавя 2,5% до 942,3 пункта, а технологичният Nasdaq Composite се покачва с 2,7% до 1822,10 пункта.

Акциите на производствените компании поскъпнаха значително след новината, че индексът на бизнес активността в производствения сектор се е повишил за пети пореден месец през май и достига най-високата си стойност от септември миналата година досега.

Добивните и енергийните компании увеличиха пазарната си капитализация благодарение на силното поскъпване на петрола и други основни стоки през последните дни. Инвеститорите приветстваха и новината, че разходите за строителни проекти се увеличават изненадващо с 0,8% на месечна база през април.

По-рано през деня стана ясно, че личните доходи на американските домакинства се увеличават с 0,5% на месечна база през април. Вместо да похарчат допълнителния доход обаче, американските домакинства предпочитат да спестят по-голямата част от него. В резултат на това делът на спестяванията от разполагаемия доход достига най-високата си стойност за последните 14 години.

Акциите на автомобилния производител General Motors поскъпват с повече от 20% до 90 цента за акция, въпреки че компанията ще отпадне от индекса Dow Jones IA в началото на следващата седмица. В същото време книжата на Citigroup се търгуват почти без промяна при ниво от 3,7 долара за акция. Книжата на двата нови компонента на Dow Jones IA – Cisco и Travelers, поскъпват съответно с 4,3% и 4,4%.

Днес стана ясно още, че по-голямата част от активите на Chrysler ще бъдат продадени на италианската компания Fiat, което ще позволи на американския автомобилопроизводител да излезете от съда по-скоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:42 | 01.06.09 г.
fallback
Още от Свят виж още