fallback

Силен ръст на индексите в Китай и Хонконг

Данните за производствения сектор на Китай изстреляха индексите на борсата в Шанхай до най-високото им ниво за последните десет месеца

13:46 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Азиатските индекси започнаха новия месец със значителни повишения благодарение на добрите икономически данни за китайската и австралийската икономика. Всички борсови измерители в региона приключиха сесията на положителна територия, с изключение на този в Шри Ланка, който се понижи с 0,3%.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific се покачва с 2,5% до 104,6 пункта и по този начин увеличи преднината си от петгодишното дъно в началото на март до близо 50%. Енергийните и добивните компании допринасят за една пета от днешното повишение на показателя, след като петролът и останалите основни стоки поскъпнаха значително през последните дни.

MSCI Asia Pacific отчете трети пореден месечен ръст, след като се увеличи с 12% през май. Пазарната оценка на включените в него компании стана 42 пъти по-голяма от тяхната печалба и 1,4 пъти по-голяма от тяхната счетоводна стойност. Коефициентът P/E на MSCI Asia Pacific го нарежда сред един от най-скъпите индекси в света.

В Китай Shanghai Composite скочи с 3,4% до 2721,28 пункта, което е най-високата стойност на показателя от август миналата година досега. За това помогна новината, че индексът на бизнес активността в производствения сектор е достигнал 53,1 пункта през май. Това загатва, че пакетът от мерки за стимулиране на икономиката на стойност 586 млрд. долара има положителен ефект и може да се очаква разрастване на фабричната активност и през следващите месеци.

Основният индекс на борсата в Хонконг се повиши в тандем с китайските индекси и достигна най-високата си стойност за последните осем месеца. Повишената инвеститорска активност помогна на Hang Seng да скочи с близо 4% до 18888,59 пункта в края на днешната сесия. Китайски икономисти смятат, че Китай ще бъде първата страна измежду големите икономики, която ще излезе от световната финансова и икономическа криза.

Значителен ръст отчетоха и борсовите индекси в Австралия, където S&P/ASX 200 добави 2% до 3894,40 пункта благодарение на добрите икономически данни през деня. Продажбите на дребно в страната отчетоха ръст за втори пореден месец, а продажбите на нови жилища се увеличиха за седми пореден месец.

Засилените покупки на местни финансови активи помогнаха на австралийския долар да достигне осеммесечен връх спрямо щатската валута. Основният лихвен процент в Австралия е 3%, а този в Нова Зеландия е 2,5%, което е много над лихвата в останалите развити икономики. Утре се очаква Австралийската централна банка да запази основната лихва на ниво от 3%.

На фондовата борса в Токио Nikkei 225, както и по-широкият индекс Topix добавиха 1,6% към стойността си, след като инвеститорите приветстваха данните за нарастването на активността в производствения сектор на Китай. Индексът на най-добрите японски компании достигна 9677,75 пункта, което е най-високото ниво от октомври миналата година досега. Най-добре се представиха книжата на транспортните и добивните компании, след като цената на американския лек суров петрол скочи над 67 долара за барел.

Южнокорейският индекс Kospi се повиши с 1,4% до 1415,1 пункта въпреки новината, че износът на страната се понижава с 28,3% на годишна база през май. В същото време вносът намалява много по-бързо и отчита спад от 40% на годишна база за разглеждания месец.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:33 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още