fallback

Цената на петрола продължава мощно нагоре

Котировките започнаха седмицата с ръст и достигнаха седеммесечен връх заради силни икономически данни от Китай

08:40 | 01.06.09 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола започна новата седмица с ръст, продължавайки рекордното си рали от миналия месец. Причина за поскъпването на черното злато станаха данните, че икономиката на Китай е отбелязала ръст за трети пореден месец. Това стана ясно от PMI индекса, който отново успя да остане над 50 пункта, което е сигнал за растеж.

Освен това, върху котировките повлия и съобщението, че от днес цената на бензина и дизела в Китай се увеличава с 8 на сто. Според анализатори така за рафинериите ще бъде по-изгодно да увеличат преработването на петрол и ще се стигне до засилено търсене на черното злато, предава Bloomberg.

Днес цената на търгувания в САЩ лек суров петрол поскъпва с 1,1 на сто до 67,03 долара за барел. Това е най-високата цена от началото на ноември миналата година. Ръстът на котировките пък идва след рекордното повишение в цената на петрола от 30 на сто, постигнато през май.

На борсата в Лондон новата седмица започва с ръст на петрола от сорта Брент от 1,1 на сто до 66,25 долара за барел. В петък петролът от този сорт поскъпна с 1,8 на сто до 65,52 долара за барел, което е най-високата цена на затваряне от 4 ноември насам.

В началото на новата седмица специалистите остават раздвоени в очакванията си за движението на котировките. Анкета на Bloomberg, проведена сред 28 анализатори, показва, че 14 от тях очакват спад в цената на петрола, като основната причина за него според тях е очакваният пореден ръст на петролните запаси в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:35 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още