fallback

Окончателно: Германия избра Magna за купувач на Opel

Правителството реши канадската компания да поеме автомобилостроителя и прие план за финансово подпомагане

20:53 | 30.05.09 г.
Автор - снимка
Създател

Немският канцлер Ангела Меркел обяви, че правителството е взело окончателно решение да позволи на канадската компания за производство на автоможилни части Magna International да поеме контрола върху един от основните играчи на европейския автомобилен пазар – Opel.

Сделката ще бъде осъществена с помощта на руски капитали и инвестиция от страна на Sberbank. Очаква се руската финансова институция да се включи в инвестиционния план за наливане на 700 млн. евро в Opel. Според намеренията на Magna и Sberbank, руският завод OAO GAZ  би трябвало да започне да произвежда автомобили от марката Opel. Капацитетът на руския завод се определя на 180 хил. автомибила годишно.

Необходимостта от намиране на купувач за Opel дойде след като стана ясно, че собственикът на компанията – американският гигант General Motors се приближава все повече до обявяване на банкрут. GM продава мажоритарния си дял в Opel, включително и в марката Vauxhall, като част от плана за реорганизация, който трябва да бъде изпълнен до 1 юни.

След дълги преговори днес следобед немският министър на финансите Пеер Щайнбрюк обяви, че Magna ще получи контрол върху Opel. Заедно с решението за продажба, правителството на Германия е приело и план за подпомагане на автомобилната компания със значителни средства, пише Bloomberg. Съгласно него, немската държава ще предостави кредит от 1,5 млрд. евро, за да може Opel да оцелее през следващите месеци.

Негативната новина от сделката е свързана с освобождаването на 11 хил. служители на Opel в Европа, 2 600 от които са заети в Германия.

„Можете да бъдете сигурни, че взимането на решението не беше леко. Всички представители на държавата са наясно, че съществуват известни рискове“, е заявил Щайнбрюк пред репортери. „Ние имаме голям интерес в запазването на заетостта във всички четири завода на Opel“.

Решението на немското правителство не е било единодушно, съобщават немските медии. Основният противник на сделката е министърът на икономиката Карл-Теодор цу Гутенберг, който настояваше Opel да премине през стандартната процедура по несъстоятелност и едва след това да се предприемат други действия. По този начин според него рисковете за данъкоплатците щели да бъдат по-малки.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още