fallback

Ирландия налива 4 млрд. евро в национализираната Anglo Irish Bank

Решението е предизвикано от рекордната загуба то 3,8 млрд. евро, която банката реализира през шестте месеца до края на март

09:04 | 30.05.09 г.

Ирландското правителство планира да инжектира 4 млрд. евро в наскоро национализираната банка Anglo Irish Bank, за да покрие рекордната й загуба, предава WSJ.

Финансовият министър на Ирландия Браян Ленихан заяви, че вливането на капитал е необходимо, за да се предотврати превръщането на банката в „систематична заплаха” и за да се защити икономиката от по-мащабните загуби, които биха настъпили, в случай че банката бъде закрита.

Ходът идва, след като Anglo Irish отчете най-голямата загуба в банковата история на Ирландия, достигаща чиста стойност от 3,8 млрд. евро за шестте месеца до края на март за разлика от 550 млн. евро печалба за същия период на предходната година. За шестмесечния период отписванията на лоши заеми в банката са възлезли на 4,1 млрд. евро.

Капиталовата помощ е поредната скъпа стъпка на правителството, насочена към стабилизиране на банковия сектор в Ирландия. През последните месеци държавата инжектира по 3,5 млрд. евро във всяка от двете най-големи банки по активи в страната - Allied Irish Banks и Bank of Ireland Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:32 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още